Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Flandrijski govedar

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Flandrijski govedar   pet srp 04, 2008 5:40 am

FLANDRIJSKI GOVEDAR [FCI No. 191]
Originalni naziv rase: BOUVIER DES FLANDRES
Zemlja porekla: BELGIJA/FRANCUSDolazi iz belgijskog i francuskog dela Flandrije,koja je razdvojena malom prirodnom granicom.Prvobitno su flandrijski psi govedari bili pomoćnici goničima goveđih stada, ali su korišćeni i kao psi za vuču i pri pokretanju buradi za buter na seoskim imanjima. Flandrijski buvije danas je prvenstveno čuvar seoskih dvorišta i poljoprivrednih poseda, a upotrebljava se i kao policijski pas za rad. Građa tela i njegov karakter, fino čulo mirisa, taktičnost i inteligencija osposobljavaju ga i za rad na tragu, psa za javljanje i pratioca pastira.

Flandrijski Govedar je jak pas kratkog tijela i jakih nogu. Djeluje snažno, ali ne i opasno. Ima izgled prevelikog šnaucera. Glava se naglašena dlakavom bradom koja daje psu posebnost. Oči moraju imati odlučan izraz i moraju po boji odgovarati krznu koje ima smeđi sjaj (izmedu žute i svjetlo smeđe boje). Dlaka može biti i siva, a poželjna je crna. Duga je i na ledima posebno gusta. Uši su u obliku trokuta, rep kratak od dva do tri prsta. Kretanje (kas ili korak) je harmonično. Doživi oko 10 godina. Bouvier des Flandres je cuvar goveda, uspjesan kao sportski pas i priznat kao službena pasmina. Da doživi takav uspjeh pomogli su mu inteligencija i uravnoteženost. Razborit je čuvar i ima vrlo visoki prag suzdržanosti. U vrijeme rata uspješno su ga koristili i kao psa vezista. Kod brzih instruktora prati ga glas teškog partnera. Pse te pasmine ne smijemo školovati silom vec razborito. Nije pas koji bi se vezao uz više ljudi. Potreban mu je jedan pravi gospodar, koji ce ga štovati. Ubrajamo ga među pse za jednog čovjeka. Važno je redovito čisćenje krzna i skračivanje dlake. To je potrebno prije svega na glavi. Poslije svakog obroka treba mu očistiti bradu. Bouvier može živjeti na slobodi. Nije lajavac i nema predispozicije za displaziju kukova.


Karakteristike: Kratak i snažno građen pas.. Noge su snažno mišićave. Pogled flandrijskog buvijea pokazuje inteligenciju, energiju i neustrašivost. On ima miran karakter osećajnog ali neustrašivog psa.

Glava: Ukupno masivna, što je naglašeno bradom i brkovima. Svojom proporcijom odgovara ukupnom obliku. Kod prepipavanja to je korektno oblikovana glava.

Njuška: Široka, snažna, snažnih kostiju. Nosnik je ravan, ka nosu blago padajući, bez da se špicasto završava. Obim njuške meren neposredno ispod očiju približno odgovara ukupnoj dužini glave.

Nos: U produžetku nosnika pravi u blago ispupčenoj liniji prelaz ka nozdrvama. Boja "čvrsto" crna.

Uši: Kupirane u trouglastom obliku, nošene dobro uspravljene, usađene visoko na lobanji i pokretljive spolja. Preporučljivo je da se uši kupiraju odgovarajuće prema veličini glave.

Prirodne uši: mesto - Visoko usađene, višlje od linije očiju. Usna školjka pada vertikalno, linija preloma u korenu ne srne prevazilaziti gornju liniju lobanje.

Oči: Nisu ni buljave, niti upale. Imaju oblik dugog ovala, pravo postavljene. Boja je tamna koliko je moguće, odgovarajuća prema boji dlake. Presvetle oči ili borilački pogled treba oštro kažnjavati.

Zubalo: Makazast ili klještast zagriz.

Greben: Može biti blago isturen.

Telo: Snažno, sa širokim leđima i kratko. Dužina od vrha grudne kosti do sedne kvrge treba da približno odgovara visini grebena. Grudni koš mora da se prostire do laktova i ne srne biti bačvast, mada rebra moraju biti zaobljena. Dužina grudnog koša, odnosno udaljenost od vrha grudne kosti do poslednjeg rebra, mora biti veoma velika, približno 7/10 visine grebena.

Rebra: Prva rebra su samo blago, a ostala dobro zaobljena i koso unazad usmerena, što daje željenu dubinu grudnog koša. Pse sa ravnim rebrima treba oštro kažnjavati.

Bokovi: Slabine između poslednjeg rebra i regije kuka moraju biti kratke, posebno kod mužjaka. Donja linija je samo blago prikupljena.

Leđa: Kratka, široka, mišićava i bez slabosti, moraju ipak ostati pokretna.

Slabine: Kratke, dobro mišićave, moraju ostati fleksibilne bez znakova slabosti.

Sapi: Moraju koliko je moguće slediti gornju liniju leđa i blago lučno prelaziti u mišićnu masu. Široke ali ne preterano kod mužjaka, snažnije razvijene kod ženki. Uzdignute ili padajuće sapi su teška mana.

Rep: Tokom prve nedelje po štenjenju kupira se rep do dva ili tri pršljena. Mora biti usađen u produžetku kičmenog stuba i za vreme kretanja visoko nošen. Psi oštenjeni bez repa nemaju zbog toga smanjenu vrednost.

Prednji deo: Noge treba da su snažnih kostiju, dobro mišićave i potpuno ravne.

Plećke i nadlaktice: Plećke su dobro mišićave ali nisu preteške. Plećka je prilično duga, srednje kosa, približno iste dužine kao nadlaktica.

Laktovi: Dobro priležući uz telo, paralelni. Izvrnuti laktovi su greška. Moraju se pokretati paralelno po dužnoj osi tela.

Podlaktice: Posmatrano od napred i sa strane moraju biti potpuno ravne, međusobno paralelne, vertikalne na podlogu. Dobro mišićave sa snažnim kostima.

Šaplje: Produžava se u liniji podlaktice, samo graškasta kost srne biti isturena. I ovde su kosti snažne.

Došaplje: Snažne kosti, kratki pravougaonik, samo blago napred istureno.

Šape: Kratke, okrugle, snažne. Prsti moraju biti zatvoreni i zaobljeni. Snažni crni nokti. Dobro elastični, čvrsti jastučići.

Zadnji deo: Pun snage sa izraženom mišićavošću. Mora se pokretati u istoj ravni kao prednji deo.

Butine: Široke, dobro mišićave. Moraju se pokretati paralelno sa podužnom osom tela. Ne smeju biti niti strme, niti isuviše kose. Duboko pružajuća, čvrsta muskulatura sapi. Koleno leži na zamišljenoj liniji od vrha crevne kosti ka zemlji.

Potkolenice: Srednje duge, mišićave, niti uspravno niti previše koso postavljene.

Došaplje: Snažno, suvo, prilično okruglo. Vertikalno postavljeno, kada je pas u izložbenoj pozi. Bez zaperaka.

Skočni zglobovi: Pravolinijski blizu zemlje, široki, mišićavi. Posmatrano od pozadi ravni i u izložbenoj pozi potpuno paralelni. U kretanju ne smeju se približavati jedan drugom niti se udaljavati, već moraju ostati paralelni.

Šape: Okrugle, kompaktne, zatvorene i zaobljene. Snažni, crni nokti. Dobro jedri, čvrsti jastučići.Dlaka: Pokrovna dlaka zajedno sa gustom podlakom čini zaštitni sloj koji potpuno odgovara brzim promenama vremena u matičnoj zemlji.Izuzetno je bogata.

Boja: Riđa ili siva boja, često tigrasta ili čađava. Takođe je dozvoljena i crna dlaka, ali ne treba da je u prednosti. Svetla boja dlake, nazvana "isprana" je nepoželjna.

Pokrovna dlaka: Krta, suva i nakostrešena, niti preduga niti prekratka (oko 6 cm) blago ukovrdžana, ali ne vunasta ili uvijena. Dlaka na glavi je kraća, na spoljnim stranama ušiju gotovo kratka, ali unutrašnjost uva zaštićena je srednje dugom dlakom. Pokrovna dlaka je posebno gusta i oštra na gornjem delu leđa. Kraća, ali uvek oštra i suva na unutrašnjim regijama nogu. Ravno priležuća pokrovna dlaka bez podlake je nepoželjna.

Podlaka: Ispod pokrovne dlake raste "čupav", gusti dlačni sloj koji sa pokrovnom dlakom čini vodootpornu zaštitu.

Brkovi i brada: Bogati, dlaka je krta. Kraća i tvrđa na gornjem delu njuške. Gornje usne moraju imati brkove, a donja vilica je ukrašena punom, tvrdom bradom. Oba daju rasi karakterističan strog izraz.

Obrve: Sastoje se od ravno stojeće dlake, koja naglašava nadočne lukove, bez da prekrivaju oči.

Veličina: 62-68 za mužjaka, 59-65 za ženke. Idealna visina za oba pola je srednja, dakle 65 za mužjake i 62 za ženke.

Masa: Približno 35-40 kg za mužjake i 27-35 kg za ženke.

Kretanje: Slobodno, lako i ponosno kretanje. Korak i kas su uobičajeno kretanje. Pojavljuje se takođe i ravanisanje.

Teške greške:
- pravougaoni primerci,
- svetle oči,
- nisko usađene uši,
- predgriz i podgriz,
- meka, vunasta, svilasta, preduga, prekratka dlaka,
- čokoladno-braon boja,
- previše bele,
- tačkasti nos,
- kriptorhizam.N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Flandrijski govedar
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI I-
Forum(o)Bir: