Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Australijski govedar

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Australijski govedar   pet srp 04, 2008 5:45 am

AUSTRALIJSKI GOVEDAR [FCI No. 287]
Originalni naziv rase: AUSTRALIAN CATTLE DOG
Zemlja porekla: AUSTRALIA
Povijest ove vrste potječe iz Australije od sredine 1800 g.Orginalni standard vrste je napisao Robert Kaleski 1902.g.a priznat je od Kennel klub of New South Wales,1903.g.Prvo veće priznanje ovoj vrsti dato je od strane America Kennel Cluba 1980.g.
Ova vrsta je uzgajana s ciljem da čuva stoku u nepristupačnoj okolini Australije.Danas sve važno vezano za vrstu-temperament,dlaka,fizička struktura,itd-reflektira orginalnu namjenu ovog psa.
Poznato je da vrsta potječe od predaka herding collia iz Engleske.Također je u prošlosi križana s Dingom,Kelpiem i škotskim ovčarom(collie).

Opšti izgled: Snažan radni pas, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma kako težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora davati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

Karakteristika: Glavna namena je čuvanje i teranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima. Uvek oprezan, uzuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti označava idealnog psa.

Temperament: Lojalan, zaštitnički nastrojen, nezamenljivi čuvar i pomoćnik stočara. Prirodno nepoverljiv prema stranicma, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

Glava i lobanja: Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena između ušiju, sužava se ka blagom ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro izpunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos crn.

Oči: Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno braon su boje.

Uši: Srednje veličine, bolje manje nego velike, široke u korenu, mišićave, stršeće, umereno zašiljene, nikada kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji, na spolja inkliniraju, osetljive i uspravno napete pri pažnji, pune, prilično dobro iznutra odlakane.

Zubalo: Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Donji sekutići sa zadnje strane dodiruju gornje. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado, ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni.

Vrat: Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u telo. Slobodna guša.

Prednji deo: Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od napred. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici gledano sa strane. Naravno, mišićave plećke, opterećene i težak front sputavaju ispravno kretanje i ograničavaju radnu sposobnost.

Telo: Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10:9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, rebarni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke, slabine široke. Bokovi duboki. Dobro povezan pas.

Zadnji deo: Širok, snažan i mišićav. Sapi bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, kolena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske.

Šape: Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

Rep: Umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena. Četkasto odlakan.

Kretanje: Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od najvećeg značaja. Stulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

Dlaka: Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju], na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 cm.Boja: Plava - treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost.

Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene.

Crveno isprskana - boja treba svuda biti ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene ali nepoželjne.
Veličina: Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a ženki 43-48 cm.

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Australijski govedar
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI I-
Forum(o)Bir: