Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Američki koker španijel

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Američki koker španijel   čet srp 03, 2008 3:00 pm

AMERIČKI KOKER ŠPANIJEL [FCI No. 167]
Originalni naziv rase: AMERICAN COCKER SPANIEL
Zemlja porijekla: U.S.A.Ovaj je pas dobio ime po svojoj sklonosti lovu na šljuke(eng.cocking).Vrsta potječe iz Španjolske,a američki kokeri od engleske ženke po imenu Obo Obo iz 1880-tih godina.
Američki je klub engleskih koker španijela pomogao da se vrsta dokaže i organizira 1935.godine.To je svestrani lovački pas,odlično otkriva plijen,a vrlo uspiješno će ga i donjeti.Kao vrsta specifično malog rasta,izvrsna je za lov na manje ptice,manje je glave i vrlo guste dlake.
Američkog koker španijela AKC je priznao 1946 godine.U međuvremenu pasmina je postala najomiljenija u Americi.
Mnogo je godina američki koker španijel sudjelovao samo na izložbama,no u posljednje vrijeme u matičnoj zemlji natječe se sve više i u radu.
Ima mnogo deblju dlaku od svog engleskog rođaka,te vrlo elegantne "hlače".
Vrlo je popularan kao izložbeni pas,omiljeni je kućni ljubimac i voli djecu.Veseo je i ne jede hlapljivo.Uživa u vježbanju i lako ga je naučiti ponašanju prikladnom ,bilo za kućnog ljubimca ili radnog psa.
Dlaka mu zahtjeva dosta njege,pogotovo onaj dio koji prekriva noge i trbuh,tu je potrebno redovito trimanje ako je radni pas.Zahtjeva svakodnevno četkanje i češljanje,te ako želite s ovakvim ljubimcem na izložbe,veliku pažnju morat ćete obratiti njegovom uređivanju dlake.

Opći izgled:Najmanji član u grupi lovačkih pasa. Ima snažnu, kompaktnu građu, fino oblikovanu,plemenitu glavu,uravnoteženog izgleda. Stoji dobro uspravljen na ravnim prednjim nogama, pri čemu je leđna linija blago padajuća ka snažnim,primjerno uglovanim,mišićavim zadnjim nogama.To je pas podoban za pozamašnu brzinu sjedinjenu sa velikom izdržljivošću.Prije svega mora biti neusiljen i radostan,zdrav,sveukupno dobro balansiran i u kretanju da pokazuje veliku sklonost ka radu.U svim dijelovima dobro balansiran pas je poželjan kao neko sa jakom suprotnošću između dobrih tačaka i mana.

Veličina: Idealna visina mjereno na grebenu,za odraslog mužjaka je 38,10 cm,a za odraslu ženku 35,56 cm.Visina može varirati ±1,27 cm. Mužjaci iznad 39,37 cm i ženke iznad 36,83 cm,treba da budu diskvalificirani.Mužjake ispod 36,83 cm i ženke ispod 34,29 cm, treba penalizirati.Visina se nalazi na vertikalnoj liniji koja počinje na najvišem mjestu plećke i završava na zemlji,pri prirodnom stavu prednjih nogu i paralelnim došapljima zadnjih nogu prema srednjoj liniji.

Glava: Dobro proporcionalna,mora biti primjerena ukupnoj slici sjedinjeno sa sljedećim:

Oči: Očna jabučica je okrugla i puna,pogled upravljen ravno naprijed.Ne leže duboko,niti su buljave.Boja irisa je tamnosmeđa, uopćeno što je tamnije to je bolje.

Uši: Režnjaste,duge,fine kože,usađene ne iznad linije donjeg dela oka.

Nos: Dovoljno veliki,odgovara njušci,sa dobro razvijenim nosnicama,tipičan za lovačkog psa.Crn kod crnih,crnih sa paležom i crno bijelih,kod drugih boja nosa može biti smeđa,jetrena ili crna,što tamnija to bolja.Boja nosa je u harmoniji sa bojom ruba očnih kapaka.

Usne: Gornja usna je puna i dovoljno duboka da prekriva donju vilicu.

Zubi: Snažni i zdravi,nisu mali. Škarasto zubalo.

Vrat: Dovoljno dug i omogućava da nos lako dopre do zemlje, mišićav i bez opuštenog podgušnjaka.Uzdiže se snažno iz regije plećaka i postepeno konusno završava u spoju sa glavom.

Gornja linija: Blago padajuća ka mišićavim zadnjim nogama.

Tijelo: Grudni koš je dubok,njegova najviša točka nije viša od laktova,napred dovoljno širok za prostrano mjesto za srce i pluća,ipak ne toliko širok da ometa ravnu akciju prednjih nogu.Rebra duboka i dobro zaobljena.Leđa su snažna i postepeno blago padajuća od plećki ka korjenu kupiranog repa,a on je usađen i nošen u nivou gornje linije leđa ili neznatno iznad,nikada uspravno kao kod terijera i nikada tako nisko da ukazuje na plašljivost.U kretanju akcija repa je radosna.

Dlaka: Kratka i fina na glavi,na tijelu srednje duga sa dovoljno podlake za zaštitu,uši,grudi,stomak,zadnja strana nogu,dobro su odlakane nešto dužom dlakom,ipak ne tako predugom da prave linije koker španijela budu prekrivene,da ne umanjuju kretanje ili ukupan izgled i njegovu ulogu kao umjereno odlakanog lovačkog psa.Osobine dlake su veoma značajne.Dlaka je svilkasta,ravna ili neznatno valovita i takvog kvaliteta da dozvoljava laku njegu.Čupava,kovrdžava ili vunasta dlaka treba biti strogo penalizirana.Nije poželjna upotreba električnog noža na dlaci leđa.Trimovanje,kojim se naglašava stvarna linija psa,treba tako uraditi da deluje prirodno koliko je to moguće.

Boja i oznake: Crna: Jednobojno crna,uključujući crna sa paležom. Crna treba da je smolasto crna.Nepoželjna su smeđa ili jetrena šatiranja. Nešto bijelog na grudima i/ili na vratu je dozvoljeno. Bjelina na svakom drugom mestu je diskvalifikacija.

Druge jednobojne osim crne: Variraju od najsvijetlije krem do najtamnije crvene,uključujući smeđu i smeđu sa paležom.Boja treba da je jedinstvenog tona,a dozvoljena je svjetlija boja na zastavicama.
Nešto bijelog na grudima i/ili na vratu je dozvoljeno. Bjelina na svakom dragom mestu vodi diskvalifikaciji.

Višebojni: Dvije ili više jasnih,dobro jedna od druge odvojenih boja, jedna od njih mora biti bijela:crno/bijela,crveno/bijela (crvena može varirati od najsvijetlije krem do najtamnije crvene),smeđo/bijela i mješano crno bijela (sinjasta) ili crveno crna,uključujući svaku kombinaciju ovih boja sa paležnim oznakama.Poželjno je da paležne oznake budu na istim mjestima kao kod crnih i drugih jednobojnih. Sinjastost je uređena kod višebojnih i može imati svaku boju. Treba diskvalificirati 90% ili više jedne osnovne boje.

Paležne oznake: Boja paleža može se protezati od svijetlo krem do najtamnije crvene i ograničena je na 10% ili manje od ukupne boje. Palež veći od 10% treba diskvalificirati.Palež kod crnih ili drugih jednobojnih treba da se nalazi na sljedećim mestima:
1.)Jedna jasna paležna tačka iznad svakog oka.
2.)Na stranama njuške i na obrazima.
3.)Na unutrašnjim stranama ušiju.
4.)Na svim šapama i/ili nogama.
5.)Ispod repa.
Na grudima slobodno postavljen,prisutnost ili odsutnost ne treba penalizirati.Paležne oznake koje se dalje nalaze ili nedostaju treba penalizirati.Palež na njušci koji se prostire na gore i spaja se takođe treba kažnjavati.Nedostatak paležnih oznaka,kod crnih ili drugih jednobojnih na specifičnom mjestu,kod pasa sa paležom treba diskvalificirati.

Kretanje: Preduslov za dobro kretanje je uravnoteženost između prednjeg i zadnjeg dela.On „gura" jakim,punim snage zadnjim nogama i u predjelu plećki i prednjih nogu tako je građen da nesmetano izbacuje napred noge i uravnotežava potisak.Prije svega njegovo kretanje je koordinirano,punog zamaha i neumorno.Mora se kretati uz osvajanje prostora.Pretjeranu živahnost ne treba zamjeniti sa korektnim kretanjem.

Diskvalifikacije:

Veličina: Mužjaci iznad 39,37, ženke iznad 36,83 cm.

Boja i oznaka: Predviđene boje i kombinacije boja,jedino su prihvatljive.Sve druge boje i kombinacije boja su diskvalifikacija.
a.)Crna: Bijele oznake osim na grudima i vratu.
b.)Drugi jednobojni osim crnih: Bijele oznake osim na grudima i vratu.
c.)Višebojni: 90% ili više jedne osnovne boje.

Paležne oznake:
a.)Kada ih je više od 10%.
b.)Nedostatak paležnih oznaka kod crnih i drugih jednobojnih na specifičnim mestima.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Američki koker španijel
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI VIII-
Forum(o)Bir: