Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Bostonski terijer

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Bostonski terijer   čet srp 03, 2008 2:51 pm

BOSTONSKI TERIJER [FCI No. 140]
Originalni naziv rase: BOSTON TERRIER
Zemlja porekla: USAIstorijat:Polovinom XIX veka i u Americi bile su veoma popularne borbe pasa.Vlasnicima dobrih borbenih pasa ova vrsta takmicenja donosila je dosta para.Tako su mnogi odgajivaci bili zainteresovani da odgoje i stvore ratoborne i pse jake volje.Oko 1870.g.radnicki sloj u Americi u okolini grada Bostona,u saveznoj drzavi Masacusets,poceli su svoje prve pokusaje da od vec duze vreme poznatih borbenih pasa stvore novi tip borbenog psa.Osnovu ove nove rase cinio je engleski borbeni buldog i u to vreme poznati bul terijer. Po misljenju tadasnjih odgajivaca,ovi su hibridi bili bolji za borbu od osnovnih rasa.Dakle,postojecem bul terijeru dodato je vise ososbina buldoga.Posebno se pazilo na temperament i okretnost,sto su vec dobili u nasledje od terijera,a te su se osobine i pospesivale.Ovi psi nisu odgajani da bi se stvorila nova rasa,nego samo za koriscenje u borbama pasa.Prvi pas ove pasmine,koji se moze naci u tadasnjim knjigama odgajivaca,bio je Judge.Odgajio ga je izvesni Langdon i zatim ga predao Vilijemu O Brajanu.Najzad je Judge 1875.g. dosao do izvesnog R.C.Hupera i dobio konacno ime-Hoopers Judge.

Opšti izgled: Boston terijer je živahan, vrlo inteligentan, kratkodlak, kratke glave, kompaktne građe, kratkog repa,dobro izbalansiran pas, tigrast, boje foke ili crn sa belim oznakama. Bolje je da je telo kratko i dobro povezano, snažnih nogu, okretan, rep je kratak, ne osobno, ali ipak ističe pojavu loše proporcionalnosti. Pas odaje utisak odlučnosti, čvrstine i preduzimljivosti, otmen i vrlo dosledan, mirnog i ljupkog držanja. Proporcionalnost kombinovana sa bojom i belim oznakama, je veoma karakteristična osobena crta reprezentativnog primerka. Izbalansiran, izražajan, boja i bele oznake trebaju se naročito uzeti u obzir kod odlučivanja o relativnoj vrednosti, nasuprot drugim tačkama.

Temperament: Bostonski terijer je druželjubiv i živahan pas. Rasa ima odličnu narav i visoki stepen inteligencije, koji čine boston terijera savršenim pratiocem.

Veličina-proporcija

Težina: Dele se na klase - ispod 7 kg, 7-9 kg i 9-11 kg.

Dužina nogu mora biti srazmerna dužini tela, dajući boston terijera sa izrazito kvadratičnom pojavom. Boston terijer je snažan pas i ne srne izgledati vretenasto niti grubo. Kosti i mišići moraju biti proporcionalni, a težina psa se povećava proporcionalno sa njegovom strukturom.

Greške: Cilindričan ili zdepast.

Polni dimorfizam: U poređenju polova, jedina evidentna razlika je blago rafiniranija građa ženki.

Glava

Lobanja: Kvadratna, ravna na vrhu, bez nabora, ravni obrazi, nadočni lukovi izraženi, stop dobro naglašen.

Idealan izraz: Boston terijer je oprezan i umiljat, a najvažnija karakteristika je visok stepen inteligencije.

Oči: Široko postavljene, velike, okrugle i tamne boje. Položene su na krajevima lobanje i spoljni ugao je u liniji sa obrazima gledano od napred. Diskvalifikacija: Oči plave boje ili bilo koji trag plavog.

Uši: Male su, nošene uspravno, prirodne ili sečene, prilagođene izgledu glave, postavljene što bliže rubu lobanje koliko je to moguće.

Njuška: Kratka je, kvadratna, široka i duboka, proporcionalna sa lobanjom. Kraća je nego što je široka i duboka, ne prevazilazi u dužinu približno 1/3 od dužine lobanje. Njuška od stopa do nosa, paralelna sa gornjom linijom lobanje.

Nos: Crn i širok, sa dobro definisanom linijom između nozdrva.

Diskvalifikacija: Snežni nos

Vilice: Široke, četvrtaste, kratke sa pravilno raspoređenim zubima. Zagriz klještast ili dovoljan predgriz. Usne su dobre dubine, ali nisu viseće, potpuno pokrivaju zube, kada su usta zatvorena.

Ozbiljne greške: Kriva usta

Greške glave: Oči isuviše prozirne ili vidljiv treći kapak. Stisnute ili široke nozdrve. Veličina ušiju neproporcionalna veličini glave.

Ozbiljne greške glave: Svako pojavljivanje jezika ili zuba kada su usta zatvorena

Vrat/telo: Dužina vrata mora pokazivati odraz izbalansiranosti sa ukupnom slikom psa. Blago je zasvođen, nosi glavu ponosno i skladno je uklopljen u plećke.

Leđa: Leđa su kratka, dovoljno za kvadratično telo.

Gornja linija: Ravna je, zadnji deo blago zaobljeno prelazi u rep.

Grudni koš: Dubok je i dobre širine. Rebra dobro zaobljena i položena dobro unazad ka slabinama. Telo treba biti kratko.

Rep: Nisko je usađen, kratak, tanak i zašiljen, ravan ili zavijen, ne srne biti nošen iznad horizontale. (Primedba: preferira se rep koji ne prelazi dužinu, više od 1/4 rastojanja od korena do skočnog zgloba).

Diskvalifikacija: Kupiran rep.

Greške tela: Veselo nošen rep.

Ozbiljne greške tela: Šaranasta leđa, sedlasta leđa, pločasti bokovi.

Prednji deo

Plećke: Iskošene su i dobro unazad položene. Omogućavaju bostonskom terijeru mirno kretanje.

Laktovi: Ne stoje ni unutra ni napolje.

Prednje noge: Postavljene su umereno široko u liniji sa lopaticama. Prednje noge su snažnog kostura, sa kratkim jakim došapljima. Zaperci se mogu ukloniti.

Šape: Male su, okrugle i kompaktne, nisu okrenute ni napolje ni unutra, sa dobro zasvođenim prstima i kratkim noktima.

Greške: Noge bez dovoljno supstance, raširene šape.

Zadnji deo

Butine: Snažne su i dobro mišićave, pravilno postavljene, savitljiv koleni zglob.

Šape: Male su i kompaktne sa kratkim noktima.

Greške: Ravan koleni zglob.

Kretanje: Hod bostonskog terijera je siguran i ravan, prednje i zadnje noge pokreću se ravno napred u liniji u perfektnom ritmu. Svaki korak iskazuje snagu i lepotu.

Greške kretanja: Ne srne biti geganja, veslanja ili tkanja u kretanju.

Ozbiljne greške kretanja: Svako poprečno kretanje prednjeg ili zadnjeg dela.

Dlaka: Kratka, ravna sjajna i fine građe (tanka).

Boja i oznake: Tigrasta, boja foke ili crna, sa belim oznakama. Tigravost je u prednosti, samo ako su ostali kvaliteti podjednaki. (Primedba: definicija boje foke - boja foke izgleda kao crna, izuzev crvenog preliva kada se gleda na suncu ili pod svetlom).

Diskvalifikacija: Potpuno crna, potpuno tigrasta ili potpuna (čista) boja foke bez potrebnih belih oznaka. Siva ili boja jetre.

Potrebne oznake: Beo obruč oko njuške, bela lisa između ušiju i bele predgrudi.

Poželjne oznake: Beo obruč oko njuške, bela lisa između ušiju, a i preko glave, beli okovratnik, bele predgrudi, bele prednje i zadnje noge ispod šaplja i skočnih zglobova. (Primedba: reprezentativni primerak neće biti penalizovan ako ne poseduje poželjne oznake). Psi sa prednošću, beline na glavi i telu, moraju posedovati dovoljno vrlina, u protivnom manjkavost je neutralise.

Diskvalifikacija: Oči plave boje ili bilo koji traga plave. Snežni nos. Kupiran rep. Čisto crna, čisto tigrasta ili čisto boja foke, bez potrebnih oznaka. Siva ili boja jetre.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Bostonski terijer
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI IX-
Forum(o)Bir: