Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Cavalier King Charles Spaniel

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Cavalier King Charles Spaniel   čet srp 03, 2008 2:41 pm

Originalan naziv pasmine: Cavalier King Charles Spaniel


(Viktor&Ruby)

Povijest pasmine

Pasmina Cavalier King Charles Spaniel koju vidimo danas zapravo potječe od malog Toy Spaniel-a viđenog u toliko slika iz 16, 17. i 18. stoljeća renomiranih umjetnika kao što su Titian, Van Dyck, Lely, Stubbs, Gainsborough, Reynolds i Romney. Na tim slikama možemo vidjeti male španijele ravnih glava, visoko položenih ušiju, bademolikih očiju i srednje dugačke njuške. U vrijeme vladavine dinastije Tudor (kralj Henry VII - kralj Henry VIII - kralj Edward VI - kraljica Mary I - kraljica Elizabeth I), Toy Spanieli su bili poznati kao "psi za dame", ali u Stuartovo vrijeme dobili su kraljevsku titulu "King Charles Spaniel".
Pored uloge pratioca Cavalieri su imali još jednu važnu ulogu: grijati krila dama u prohladnim i vjetrovitim dvorcima i kočijama. Za razliku od mnogih drugih pasmina, koji danas više nemaju funkciiju za koju su izvorno uzgojeni (npr. sakupljanje stada, lov lavova, itd...), Cavalieri i danas svoju dužnost shvaćaju vrlo ozbiljno. Recept (pisan starim engleskim jezikom) koji je bio ujedno i naputak engleske kraljice je jasno isticao kako je za liječenje prehlade potrebno što više uza se (u krilu) držati Cavaliera. Kao da je moto ove pasmine "Tako puno krila, a tako malo vremena". Cavalieri maženje dožvljavaju vrlo ozbiljno, te će se mnogi vlasnici složiti s ovom tvrdnjom "Ako želite svoj jastuk, morate se požuriti i doći prije Cavaliera.".

Jedna od mnogih povijesnih činjenica je i ta da je kralj Charles II rijetko viđen bez barem 2-3 Cavaliera pored nogu. Toliko ih je obožavao da je napisao dekret kojim se Cavalierima omogućava pristup bilo kojem javnom mjestu, uključujući i parlament. Taj dekret je u Engleskoj još uvijek na snazi. Kako je vrijeme prolazilo a i s dolaskom vladavine Williama III, Toy Spanieli (Cavalieri) su izlazili iz mode, a na njihovo mjesto je došao Mops. Jedina iznimka je bio crveno bijeli Toy Spaniel čiji se uzgoj nastavio kod palače Blenheim zahvaljujući raznim vojvodama od Marlborougha.

U to vrijeme nisu postojale izložbe pasa niti standard pasmine po kojem bi se uzgajalo pa je dolazilo do mnogih varijacija u tipu i veličini. Do sredine 19. stoljeća u Engleskoj je počeo ozbiljniji uzgoj i izložbe pasa. Mnoge pasmine su razvijene, dok su se druge ugasile. To je dovelo do nove mode uzgoja Toy Spaniela - psi potpuno ravnog lica (gotovo bez njuške), izbačene donje čeljusti, okrlugle lubanje s dugim nisko položenim ušima i velikim okruglim ispupčenim očima. To su bili novi i moderni King Charles Spanieli (također zvani "Charlies", u SAD-u poznati pod nazivom English Toy Spaniel). Kao rezultat ove nove mode, King Charles Spaniel tipa viđenog na slikama iz 16. stoljeća gotovo je iščezao.

Tada je amerikanac Roswell Eldridge počeo potragu za uzgojnim parom izvornog Toy Spaniela viđenog na starim slikama. Međutim stalno je nailazio na Charlije. Ipak Eldrige je bio uporan te je 1926. nagovorio Engleski kinološki klub da mu dopusti da pet godina zaredom ponudi veliku novčanu nagradu na svjetskoj izložbi pasa Crufts za mužjaka i ženku koji bi ličili na Toy Spaniela sa slike u vrijeme vladavine kralja Charles II.

Nažalost nitko od uzgajivača King Charles Spaniela nije to shvatio ozbiljno jer su se godinama trudili skratiti taj dulji nos i dobiti ravno lice. Postepeno, kako se bližio zadnji tren do isteka ponuđene nagrade, našao se određeni broj entuzijasta koji su željeli ponovno oživjeti pasminu kakva je nekad bila te su krenuli u uzgajivački eksperiment. Pri kraju pete godine bilo je malo uspješnih primjeraka koji su i sami varirali u tipu pa ih kinološki klub nije prihvatio kao zasebnu pasminu.

1928. godine jednom je psu pripala nagrada. Bio je to " Ann's Son" vlasnice Miss Mostyn Walker. Nažalost Roswell Eldridge to nije doživio. Umro je 1928. u 70-toj godini života samo mjesec dana prije Cruftsa. Iste godine osnovan je uzgajivački klub i pasmina je priznata pod nazivom Cavalier King Charles Spaniel. Na prvom sastanku kluba, koji je održan drugog dana Cruftsa, bio je sastavljen standard pasmine - isti kao što je i danas. Pas koji je dobio nagradu ("Ann's Son") stavljen je na stol kao živi primjer, a članovi kluba donijeli su reprodukcije starih slika iz 16, 17. i 18. stoljeća. To je bila prilika za oživljavanjem te prekrasne pasmine koja više nikada ne smije podlijezati modi. Zato je odlučeno da nikakvo trimanje i šišanje nije dopušteno. Tražio se savršeno prirodan psić, a ne onaj iskvaren osobnim ukusom vlasnika.
Iako su mnogi s nevjericom gledali u napore da se vrati "stari tip" King Charles Spaniela te je čak i sam Kinološku klub bio suzdržan, postepeno je sve više ljudi prihvaćalo takav uzgoj te su se i sami vratili "starom tipu". 1945. Kinološki je klub dopustio zasebnu prijavu pasmini Cavalier King Charles Spaniel na izložbama pasa kao i osvajanje šampionata.


(Queenie&Ruby)

Standard pasmine i temperament

Pojava u globalu : Aktivan, dostojanstven i dobro uravnotežen, blagog izraza.

Karakteristike : Sportski, privržen, potpuno neustrašiv.

Temperament : Veseo, prijateljski, neagresivan, ne naginje nervozi.

Glava i lubanja : Lubanja gotovo ravna izmedu ušiju. Duljina nosa od njegovog vrha do korijena je oko 3,8 cm. Nosna kapica crna i dobro razvijena, bez neobojanih oznaka boje mesa, njuška dobro popunjena. Usnice dobro razvijene ali ne viseće. Lice dobro popunjeno ispod očiju. Nepoželjna je pojava mršavosti lica.

Oči : Velike, tamne, okrugle ali ne ispupčene; dovoljno udaljene.

Uši : Dugačke, visoko postavljene sa bogatom perjanicom.

Usta : Snažna vilica sa savršenim, simetričnim i potpunim škarastim zagrizom tako da gornji sjekutići tijesno prekrivaju donje te su postavljeni okomito na čeljust.

Vrat : Umjerene duljine, blago zaobljen.

Prednja četvrt: Prsa umjerena, ramena dobro položena unazad, ravne noge umjereno jakih kostiju.

Tijelo : Kratko kompaktno sa dobrim rebrenim lukom. Leđa vodoravna.

Stražnja četvrt : Kosti nogu umjerene jačine; ravno položene šape – bez tendencije prema kravljim ili zakrivljenim kukovima.

Šape : Kompaktne, jastučaste dobro odlakane.

Rep : Duljina repa mora biti u ravnoteži sa tijelom, visoko nasađen, nošen veselo ali nikad iznad visine leđne linije. Kupiranje moguće, ali nikada više od 1/3 repa se ne smije odstraniti.

Dlaka : Duga, svilenkasta, bez kovrča. Blaga valovitost dozvoljena.
Bogate perjanice. Ne smije se šišati.

Boje : Priznate boje su :

Black & Tan : Crna sa paležom iznad ociju, na obrazima, unutar ušiju, na prsima i ispod repa. Palež treba biti svijetla. Bjeline nepoželjne.

Ruby : Jednobojna bogata crvena. Bjeline nepoželjne.

Blenheim : Dobro pigmentirane kestenjaste oznake, jasno odijeljene na biserno bijeloj podlozi. Kestenjaste oznake jednako podijeljene na glavi, izmedu ušiju treba biti dovoljno bijelog prostora za kestenjastu okruglu oznaku ( jedinstvena karakteristika pasmine ).

Tricolour : Crna i bijela podjednako rasporedene po tijelu, jasno odijeljene sa paležom iznad ociju, na obrazima, unutar ušiju, s unutarnje strane nogu i ispod repa.

Bilo koja druga boja ili kombinacija su izrazito nepoželjne.

Težina i veličine : Težina – 5,5 do 8,5 kg. Mali pas, dobro uravnoteženog tijela poželjno unutar navedene težine.
Mane : Bilo kakva odstupanja od navedenih karakteristika smatra se manom. Mane bi trebale biti penalizirane shodno njihovoj ozbiljnosti.
Naputak : Mužjaci moraju imati vidljivo normalne testise, potpuno spuštene u skrotum.

Temperament


Cavalier King Charles Spaniel je živahan, strpljiv, lako odgojiv psić koji će rado udovoljiti vlasnikovim željama i pritom simpatično mahati repićem. Njihova iznimna inteligencija omogućava vrlo brzo shvaćanje i prihvaćanje vlasnikovih zahtjeva te im nije potrebna "čvrsta ruka", već odlično reagiraju na nježan (ali dosljedan!) odgoj. Po prirodi su dobroćudni i odlično se slažu s ostalim psima i drugim kućnim ljubimcima. Ipak posebnu pažnju treba obratiti na njihovu sigurnost. Naime, imaju jak lovački instinkt te će rado potrčati za pticom pritom ne mareći za potencijalne opasnosti pa se može dogoditi da završe pod kotačima automobila ili da se jednostavno izgube. Zato je jako bitno naglasiti: NIKAD 100% ne vjerujte svom Cavalieru toliko da ga uz prometnicu šetate bez povodca!!!
Cavalier King Charles Spaniel je najbolji pas za društvo. Cavalieri vole sve i svakog i izrazito su društveni, stoga ih nije preporučljivo ostavljati same dug period jer postaju vrlo nesretni. Međutim u realnoj radnoj svakodnevici najčeće se događa da Cavalier bude sam i po 10 sati. Zato se vlasnici nerijetko odlučuju nabaviti svom ljubimcu društvo - još jednog Cavaliera ili nekog drugog ljubimca koji bi se mogao igrati s Cavalierom i tako skratiti vrijeme čekanja do vlasnikovog povratka. Cavalieri imaju umirujući efekt na ljude. Kada se Cavalier sklupča u vašem krilu evidentno ćete osjetiti smanjenje stresa i trenutačno olakšanje.
Cavalieri su savršeni s djecom. Obožavaju igru i aktivnost koju im djeca mogu pružiti. Međutim, djeca trebaju biti pod nadzorom kako ne bi povrijedila psića. Nepažljivim ophođenjem ili grubom igrom mogu nanijeti znatne ozlijede odraslom psu dok su štenci posebno ugroženi i često tragično završavaju.
Ako tražite tražite društvenog psića koji će se rado sklupčati u vašem krilu i satima se maziti - Cavalier King Charles Spaniel je pravi odabir! Cavalier je savršen ljubimac za cijelu obitelj. Cavalier živi da bi ugodio vlasniku i obožava pažnju koju mu vlasnik poklanja. Lako su odgojivi i vrlo lojalni. To su "interijerni" psi i bit će odlično društvo bez obzira živjeli u stanu ili kući.


(svi psi na slikama su u vlasništvu uzgajivačnice "Royal Sweethearts")

Zdravlje & njega

Mogući zdravstveni problemi pasmine

Najozbiljniji zdravstveni problem Cavaliera je bolest središnjeg srčanog zaliska (Mitral Valve Disease - MVD). Kod ove bolesti događa se da se srčani zalisak stanji i degenerira što dovodi do zastoja rada srca i smrti. Iako je ta bolest tipična za sve patuljaste pasmine, posebnu pažnju treba obratiti upravo na Cavaliere kod kojih je primjećeno da se bolest može razviti i u ranoj dobi te je prisutna kod 50% Cavaliera starosti oko 5 godina. Izuzetno je rijetko naići na 10 godišnjeg Cavaliera sa urednim nalazom srca. Bolest je nasljedna i provedena testiranja su pokazala da se nalaze u svim krvnim linijama i u cijelome svijetu. To je najčeći uzrok smrti kod Cavaliera. Upravo zbog toga savjesni uzgajivači redovito kontroliraju zdravlje pasa s kojima se uzgaja kako bi se mogućnost rane pojave bolesti srčanog zaliska smanjila na najmanju moguću mjeru.

Poput drugih patuljastih pasmina i Cavalieri su skloni luksaciji patele ("klizajuće koljeno"). Pretpostavlja se da ovaj poremećaj zahvaća 20-30% Cavaliera i najčešće je vidljivo već u dobi od 4-6 mjeseci. Srećom, može se izbjeći ako su roditelji zdravi, pravilne građe i čvrstih kostiju.

Iako Cavalieri najčeće ne oboljevaju od većih i ozbiljnijih bolesti očiju, kod njih se tipično može pojaviti tzv. "suho oko" (keratoconjunctivitis sicca). Uobičajen uzrok ovome stanju je autoimuna reakcija psa na vlastitu suznu žlijezdu koja izaziva redukciju stvaranja suza. Ovakvo stanje traži stalan tretman (najčešće kapanjem oka umjetnim suzama) te ukoliko se zanemari može izazvati djelomičnu ili potpunu sljepoću.

Grooming

Unatoč njihovoj dugoj svilenkastoj dlaci, Cavalieri ne traže pretjerano brige oko krzna. Potrebno je svakodnevno počeljati (osobito dlaku na ušima) a kupati prema potrebi. Redovito treba čistiti oči (prebrisati vaticom namočenom u mlaku vodu - nikako u kamilicu!), uši, skraćivati nokte, četkati zube. Prema standardu izložbene pse se ne smije trimati niti šišati, pa profesionalno groomanje nije nužno.

Linjanje

Kao većina dugodlakih pasmina i Cavalieri se linjaju (najčešće proljeće/jesen). Dlaka je svilenkasta i jednostavna za očistiti. Svakodnevnim četkanjem i pravilnom kavlitetnom prehranom (uz kombinaciju esencijalnih masnih kiselina) linjanje se može znatno smanjiti.

Mužjak vs. ženka

Potpuno je svejedno. Kod ove pasmine nema razlike u temperamentu ni lakoći odgoja među spolovima. Oboje su dragi, druželjubivi i lako odgojivi psići. Ako nabavljate Cavaliera isključivo za kućnog ljubimaca (bez želje/mogućnosti za uzgojem ili izlaganjem) razmislite o kastraciji/sterilizaciji - otklonit ćete mogućnost raka spolnih organa, bit će lakše vama a i vašem ljubimcu.

Tjelovježba

Cavalieri trebaju umjerenu aktivnost. Dovoljno će im biti manje ograđeno dvorište po kojem mogu po danu trčkarati ili jedna duga šetnja dnevno (naravno uz još nekoliko kraćih za obavljanje nužde). Redovita vježba (šetnja) jako je bitna za zdravlje srca kao i za cjelokupni organizam.

Tekst i slike su u potpunosti preuzeti sa predivne stranice o Cavalier King Charles Spanielu -uzgajivačnica "Royal Sweethearts"-

http://www.royal-sweethearts.com/

Cijeli tim foruma se srdačno zahvaljuje gospođi Vlatki Lebinac na dopuštenju i pomoći da se predstavi ova predivna vrsta!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Cavalier King Charles Spaniel
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI IX-
Forum(o)Bir: