Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Junior Handling

Go down 
Autor/icaPoruka
Kristina
Admin
Admin
avatar

Female Broj postova : 37
Age : 23
Lokacija : Zajecar
Registration date : 02.07.2008

PostajNaslov: Junior Handling   sri srp 02, 2008 1:33 pm

Junior Handling je disciplina koja je jako popularna u stranim zemljama dok je u Srbiji jos u razvoju. Uglavnom se deli na dve skupine: mladju i stariju. Mladja je od 8 - 12, a starija od 13 - 18 godina. Ocenjuje se samo sposobnost vodjenja psa, a nikako slatkost deteta i sl. Vrlo je vazan i spoljni izgled deteta (tj. mladog coveka). Dete mora biti lepo obuceno, u odelu kontrastnom od boje psa, u sakou. Ne sme takodje imati puno detalja kako ne bi skrenuo pozornost sudije sa psa.
U ring se ulazi u velikom polukrugu po velicini pasmine (od najvece do najmanje). Sudac ocenjuje svakog hendlera posebno. Moze pitati razlicite figure poput gore - dole, trokuta, T, L, 8... Pritom, hendler mora paziti da je pas uvek izmedju njega i sudije. Dakle povodac moze biti i u levoj i desnoj ruci zavisno od potrebe. Cesto sudija trazi i da hendleri zamene pse, kako bi ustanovio da hendler zna hendlati vise pasmina. Nekada sudija i prepituje handlera o podacima o rasi koju handla, kao i o opcem poznavanju kinologije. Takodje cesto se nakon izvedene figure, sudac vrti oko psa, sa kojim se treba vrteti i handler tako da pas uvek bude izmedju suca i handlera.
Veoma je vazan i odnos handlera i psa, motivacija... Kao i pohvala psa nakon dobro izvrsene figure, kako verbalno, tako i milovanjem.
To je ukratko. Nije tako tesko kao sto se cini, verujte... Very Happy Ko ne zna kako to izgleda, neka pogleda videe...

CACIB Ljubljana, 12.2.2008., starija skupina
https://www.youtube.com/watch?v=8SnId4fKJhY

CACIB Zagreb, 1.3.2008., starija skupina
https://www.youtube.com/watch?v=Jyui4mRUxkU&feature=related
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://starland.freehostia.com/
mawa looda
Admin
Admin
avatar

Broj postova : 44
Registration date : 02.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   sri srp 02, 2008 1:42 pm

Hvala sto mi po,ažeš da forum "oživi"

super si napisala ovo...
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://dogsrule.forumcroatian.com
Kristina
Admin
Admin
avatar

Female Broj postova : 37
Age : 23
Lokacija : Zajecar
Registration date : 02.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   sri srp 02, 2008 1:44 pm

Hvala... Malo sam ukomplikovala, ali sta cu, takav sam covek flower

_________________
Ni jedan psihijatar ti ne moze pomoci kao pas koji vrti repom...
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://starland.freehostia.com/
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   čet srp 03, 2008 2:10 pm

- JUNIOR HANDLING -

P R A V I L A

1. Junior handling ocjenjuje se u dvije starosne skupine:
a) junior handler od napunjenih 8 godina do navršenih 12 godina
b) junior handler od napunjenih 13 godina do navršenih 18 godina

2. Tijekom izložbe sudac ocjenjuje svakog junior handlera posebno,
o čemu vodi osobnu evidenciju.

3. Iz svake starosne skupine sudac odabire 5 prvoplasiranih za finale
u centralnom krugu.

4. U centralnom krugu sudac ocjenjuje 5 odabranih junior handlera zajedno,
a prema dobnim skupinama

5. Na međunarodnim izložbama u Hrvatskoj, kod proglašavanja pobjednika radi se
klasifikacija od 1 do 5, s time da:

prvoplasirani dobiva 10 bodova,

drugoplasirani dobiva 8 bodova,

trećeplasirani dobiva 5 bodova,

četvrtoplasirani dobiva 3 boda,

petoplasirani dobiva 1 bod


Kod hendlera veoma važan značaj ima odjeća hendlera, znači ako je pas bijel odjeća bi trebala biti crna, nemora crno ali nikako bijela ili neka blijeda boja npr. ja imam bijelog psa nosim crne farmerice i bijeli sako ili crveno odijelo. Veoma je važno znati napraviti figure 8, L, T, X, gore dolje, u krug .
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   čet srp 03, 2008 2:11 pm

Evo i par slika da ne bude samo tekst..

Pravilno izlaganje pojedinih rasa:
Ove slike mogu mnogo pomoci i u Show Handlingu ne samo JH. Slike su preuzete sa http://www.colliesinshow.com/CollieInShow/handlers/handlers.htm gdje mozete vidjeti jos mnogo slika i pomocu njih za sada uciti.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   čet srp 03, 2008 2:11 pm

Krug:
Trougao:
T:


*Legenda*
[/quote]
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   čet srp 03, 2008 2:13 pm

Evo sta kazu junior handleri:Junior handling

Junior handling je predivan sport. Ostavimo na trenutak sa strane bodove i takmičenja i usredsredimo se na značenje, koje ima za kinologiju. Po mom ličnom mišljenju se po kvalitetu i broju dece, koja se bave handlingom, može proceniti nivo kinološke kulture u nekoj zemlji. Nažalost, još danas, posle 75 godina postojanja tog sporta, postoje zemlje, u kojima junior handling ne postoji.

Kao mama dvoje male dece na to gledam jako kritično. Kako da se očekuje napredak kinologije, ako deca ne sagrade pravilan odnos sa ljubimcima? Kako da se očekuje kvalitetan saživot sa psima, ako nisu toliko vaspitani, da ih mogu voditi mladi?


Ponekad se organizator izložbe ipak potrudi i obezbedi nagrade i za sudiju. Većinom postavi čoveka, koji ni ne poznaje zlatna pravila. Cela manifestacije se brzo pretvori u: “ogroman pas, malo dete, puno smeha”. O bezbednosti svega toga neću ni pričati. Ponekad se u toj zbrci pojavi curica ili dečko, lepo obučen, sa psom u savršenom stavu. Mama ili tata, verovatno iskusni kinolozi, su kući vežbali i čekali dan, da njihovo dete dobije priliku i pokaže, koliko truda je uložio u učenje pravila i treninga sa psom. Taj dan je tu i mali lepo mirno stoji sa strane i čeka, da se svi ostali smire i da otrči po krugu sa svojim ljubimcem, ponosno dignute glave. Ali, niko se ne smiri. Svi se još uvek vuku na sve strane, svako malo uleti neki gazda i dovuče svog nevaspitanog psa nazad u ring i utrapi ga detetu. Sudija izabere trojicu, naravno one koji su najviše zabavljali publiku. Mali i jedini junior handler još uvek čeka sa strane. Njegovih pet minuta je prošlo, ali na žalost i prilika, da se u tom kinološkom svetu nešto promeni. Jer znate, kako to ide. Danas jedan, sutra dva, sledeće godine novi predstavnici na Cruftsu. Ali... Posle pitanja mame malog junior handlera sudiji, zašto mu nije dao priliku, da pokaže, šta zna, sledi tako tipičan odgovor. “Pa šta nije malo potrčao gore-dole. Eh, biće on dobro. Pa to su samo deca.” Da, biće on dobro. A kinologija?

Za uspešno nastupanje na junior handlingu je potrebno puno više, nego samo naučiti zlatno pravilo, likove, obući novu košulju i očetkati psa. Potrebna je saradnja između deteta i psa. Potreban je kvalitetan odnos. Oboje je posledica aktivnog bavljenja sa psom. Zato, dragi roditelji, pružite priliku svojim klincima, da brinu o psu


Odnos se gradi sa pripremanjem hrane, svakodnevnom negom i šetnjama. To nikako ne znači, da dete preuzme odgovornost za psa. To samo znači, da u životu psa aktivno sarađuje. Sa druge strane je jako bitna i socijalizacija psa. Pas treba da bude naviknut na sve, jer na kraju krajeva se radi o izložbenom psu. U procesu socijalizacije i vaspitanja, dete treba da ima bitnu ulogu. Često možemo videti situacije, kada junior handler uđe u ring, a pas traži detetovu mamu. Za psa i handlera će biti puno lakše, ako prođu kurs osnovne obuke u školi za pse ili se bave nekim kinološkim sportom. Junior handling je i odlična prilika za upoznavanje novih drugara, usavršavanje stranog jezika, ako se ide u inostranstvo i svakako sticanje samopouzdanja, koje je u tom razdoblju itekako bitno. Dete nauči sarađivati sa drugim handlerima i pomoći im. Na zdrav način nauči pobeđivati, gubiti i vežbati, kako biti bolji, prihvatiti mane i najbolje strane svog ljubimca, pa i sebe. Tako će junior handling biti zabava za sve i pravi ambasador pravilnog odnosa između deteta i psa.

Maja Šparovec
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Re: Junior Handling   čet srp 03, 2008 2:14 pm

Uvek cemo najbolje nauciti iz iskustva drugih!!!!!

[color=darkred]Junior handling


Nadam se da će vam ovaj tekst barem malo objasniti šta je to junior handling, koji su zahtjevi i zašto je vani tako popularan na izložbama.

Junior handling je revija koja postoji na većini izložbi, gdje se mladi takmiče u prezentovanju pasa. Junior handling bi po pravilu trebao imati dve grupe, mlađa (8-13 godina)i starija (13-17).

Sudija koji sudi junior handling treba biti svjestan važnosti te discipline i znati kako je suditi. Najvažniji je kontakt hendlera sa psom, mogućnost handlera da pokaže i snalažljivost vodiča u izvođenju naučenih komandi. Kod nas se najčešće izvode komande naprijed-natrag, krug i trokut, ali i T, L i 8.

Pri izvođenju tih komandi handler uvijek treba pogledati gdje se sudija nalazi jer sudija UVIJEK mora imati pogled na psa, tj. hendler nikada ne smije stati između psa i sudije.

Svaki vodič bi trebao otprilike znati stav svake rase, ako sudija zatraži zamjenu pasa između vodiča.

Treba imati na umu da ono što će sudija zatražiti od junior handler-a ne zavisi od veličine izložbe, bio to CAC, CACIB ili specijalka, nego prvenstveno od sudije, ali i od stepena profesionalnosti prijavljenih junior handlera.

Još jedna važna stvar da se sudija nikada ne oslovljava na TI, i isto tako da se bude kulturan u ringu, ne gura ispred ostalih vodiča i u ringu ne priča sa ostalim hendlerima, barem ne uočljivo.

Čestitanje pobjednicima na kraju je stvar lične kulture, a ostavlja lijep utisak o hendleru koji čestita boljem, i lošijem naravno.


Pas kojeg mladi vodič izlaže ne mora da bude njegov pas, što je nakon nekog vremena izlaganja i pohvalno, jer tako vodič uči voditi i ostale rase, što mu daje iskustvo važno u daljnjem handlingu. Mnogi su u zabludi kada misle da je to umijeće prezentiranja svoga psa, što je samo delom istina, ali je to zapravo jedna ''škola'' za buduće hendlere; koji neće izlagati samo svog psa već i druge pse različitih pasmina.Također veliki značaj ima odjeća vodiča. Ne izgleda lijepo ako hendler nosi trenerku, farmerke i sl. Najprofesionalnije i oku ugodno je odjelo ili sako i pantalone/suknja. Odjelo može biti jednobojno ili dvobojno ali nikako iste boje kao i pas. Na primjer , ako je pas crn , odjelo nikako ne bi trebalo biti crno , najbolje je u tom slučaju uzeti neku svjetliju boju da pas dođe do izražaja i obratno.

Dijete i pas
Kod nas na izložbama, često se mješa revija Dijete i pas sa Junior handlingom, tako da se zajedno u ringu mogu vidjeti djeca od 5 godina i mladi profesionalci od 17. Dijete i pas je nešto posve drugo, bira najslađe i najsnalažljivije dijete, nema pravila kao u junior handling-u. Zato je vrijeme da organizatori odvoje nekako te dvije kategorije, a sudije raspitaju o onome što sude, jer ipak, mladi su budućnost kinologije, zar ne?

Velika je šteta što u Srbiji nema junior handlinga , već samo kategorije "Dijete i pas". Nadam se da smo ovim tekstom privukli više pažnje mladim vodičima i kinolozima u Srbiji da bi ipak razmislila o budućem postojanju junior handlinga . Nadam se da se vidimo na nekoj od narednih izložbi u Srbiji u ringu za junior handling.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Junior Handling   

[Vrh] Go down
 
Junior Handling
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Naši najbolji prijatelji - PSI :: Izložbe-
Forum(o)Bir: