Dogs rule.

Dogs rule - forum o psima.Registrirajte se, zabavite se, spammajte... I naravno, uvjek volite svoje pse...
 
Početna stranicaPortalFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Bergamski pastirski pas

Go down 
Autor/icaPoruka
Ana-shi tzu
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 93
Registration date : 03.07.2008

PostajNaslov: Bergamski pastirski pas   pet srp 04, 2008 5:44 am

BERGAMSKI PASTIRSKI PAS [FCI No. 194]
Originalni naziv rase: CANE DA PASTORE BERGAMASCO
Zemlja porekla: ITALIABergamski pastirski pas je vrsta stara skoro dvije tisuće godina.Preci bergamskog psa bili su rašireni duž cijelog lanca Alpi.Ljubitelji ove vrste govore o ovom psu kao Alpskom psu,a neki opisuju pastirskog psa iz doline Vallese.Jedini zajednički elemenat ovih izvora jeste da se dlaka psa opisuje kao duga,čvrsta i pohabana.Jak,zvučan i hrabar,ovaj pas je također i veoma inteligentan i ima dobru uravnoteženost. Bergamski pastirski pas je srednje vreličine,dobrih proporcija i harmonije,s pomalo rustikalnim izgledom.Veoma je kompaktan pas,sa jakom i moćnom građom,koja mu daje otpornost,bez da uzima na brzini i agilnosti pokreta.
Njegov impozantni izgled pojačava i činjenica da ima veoma čvrstu i gustu dlaku,koja ga čini jedinstvenim i tipična je karakteristika po kojoj se razlikuje od svih drugih pasa.Dlaka bergamskog pastirskog psa je karakteristična po tri sloja dlake koji su izdašni i formiraju čvorove u jatima( dlaka se grupira ).Čvorovi se počinju vezati od kičme i idu prema dolje bočno,rastući svake godine dok ne dosegnu tlo.Gusta zavjesa dlake koja prikriva oči ima i funkcionalnu namjenu.Služi kao zaštita protiv reflektiranja sunca na snijegu u planinama.Boja dlake može biti od sive i srebreno sive do boje antracita(boje ugljena).Ova boja je služila kao kamuflaža dok pas radi u planinama.Svi povjesni značaji su duboko utkani u vrstu.Danas i u moderna vremena,Bergamski pas je ostao izvoran svojim precima,znači ostao je isti,nepromjenjen.Veoma rijetko će te ga susresti na izložbama jer je upravo zbog dlake to skoro pa nemoguće.Dlaka je često dosta zaprljana dok je pas vani,pa ju je veoma teško održavati jer se ne češlja,kupanje je isto problem jer dlaka mora biti masna,zatim tu je i problem dužine dlake jer ne raste svugdje ravnomjerno što oteažava ocjenjivanje.Ali bez obzira na to ovo su divni psi za društo,pogotovo za ljude koji vole prirodu i izvrsni radni psi za planinska područja.

Opšti izgled: Pas srednje veličine, sa bogatom dlakom na svim delovima tela, snažno građen ali pri tome veoma dobro proporcionalan.

Narav: Koncentrisan i psihički uravnotežen pas. Njegova sposobnost da uči i razrešava situacije, sjedinjeno sa hladnokrvnošću i strpljenjem, čine ga idealnim psom za pratnju i čuvanje i osposobljavaju psa za različite zadatke.

Glava: Dužina njuške odgovara dužini lobanje. U svom ukupnom izgledu kvadratična, deluje velika. Koža ne srne biti debela, već mora dobro da prileže na podlogu i ne srne da pravi nabore.

Njuška: Sužava se ka prednjem delu i njene postrane površine blago idu jedna ka drugoj, ali njuška nije špicasta, već u obliku kuglarskog cunja, sa više zaravnjenom prednjom stranom. Dužina njuške odgovara dužini lobanje.

Usne: Tanke i malo izražene. Ivice usana su dobro pigmentisane.

Zubi: Potpuno i dobro razvijeno zubalo. Sekutići su ravnomerno raspoređeni. Makazast zagriz.

Oči: Velike. Iris je prema boji dlake više ili manje tamno braon, oči leže u približno istoj frontalno) ravni. Izraz je blag, bistar i oprezan. Otvor očnih kapaka je blago ovalan, a očna osa je u odnosu na horizontalu nagnuta oko 15%. Kapci prisno slede oblik očne jabučice i njihove ivice su dobro crno pigmentisane. Trepavice su naročito dugačke, tako da dlaku koja pada sa čela na oči mogu držati udaljenu od očiju.

Uši: Visoko usađene, poluviseće, to znači da su samo obe zadnje trećine ušiju oborene. Pri opreznosti pas blago uspravi uši u korenu. Trouglaste su. Dlaka na ušima je blago talasasta i meka, na vrhovima pravi rese.

Telo:

Gornja linija: Greben se dobro izdiže iznad ravne leđne linije. Slabinski deo pokazuje izvesnu zaobljenost. Sapi su nešto oborenije.

Greben: Visok i dug. Vrat se harmonično spaja sa telom.

Leđa: Ravna, dobro mišićava i dobre širine. Dužina leđa je oko 30% visine grebena. Slabinski deo povezan je dobro sa leđima i sapima. Dužina slabina je oko 20% visine grebena i jasno je kraći od leđnog dela. Širina slabina odgovara približno njihovoj dužini. Muskulatura je dobro razvijena u svim delovima.

Sapi: Široke, snažne, dobro mišićave i kose. Prema horizontali su nagnute oko 30 stepeni. Između kukova širina sapi mora biti 1/7 visine grebena.

Grudi: Prostrane, dopiru do lakta i dobro zaobljene. Mereno iza lakta obim je veći od visine grebena za oko 25%. U poprečnom preseku prečnik mora biti oko 30% visine grebena. Dužina i dubina grudi mora biti 50% visine grebena.

Donja linija: Od grudne kosti podiže se donja linija blago ka stomaku koji je malo prikupljen. Dužina kukova mora odgovarati dužini slabina koje su kratke. Bokovi su minimalno upali.

Rep: Usađen u zadnjoj trećini sapi, u korenu debeo i snažan, a sužava se ka vrhu. Prekriven je blago talasastom "kozjom" dlakom. Dužina repa je 60-65% visine grebena i pri normalnom stavu dopire do skočnog zgloba, ali prvenstveno treba da je kraći. U mirovanju nošen je kao sabljast, što znači da je u prvoj trećini opušten, a u poslednjoj trećini je blago zavijen. U kretanju pas maše repom kao zastavom.

Prednje noge: Ukupno posmatrano, gledano sa strane ili od napred, stoje vertikalno. Rastojanje od lakta do zemlje je 50% visine grebena. Dobro su proporcionalne u odnosu na visinu psa.

Plećke: Plećke su dobro građene i snažne. Dužina plećke je nešto više od 1/4 visine grebena (15-17 cm). Zaklapa ugao sa horizontalom od 45-55 stepeni. Muskulatura mora biti dobro razvijena.

Nadlaktice: Moraju biti dobro mišićave i snažnih kostiju. Dužina je 30% visine grebena. Zaklapa ugao sa horizontalom 60-70 stepeni. Sa plećkom zaklapa ugao 105-125 stepeni.

Laktovi: Moraju ležati u ravni koja je paralelna sa središnjom ravni tela. Vrh lakta mora biti na vertikalnoj liniji spuštenoj iz zadnjeg ugla lopatice. Lakatni ugao je 150-155 stepeni. Od visine lakta pa na niže dlaka mora biti bogata, duga i gusta, podseća na vunene pramenove.
nadlaktice. Mišići i kosti su dobro razvijeni.

Šaplje: Suvo i dobro pokretno. Graškasta kvrga jasno istaknuta. Nalazi se na vertikalnom produžetku podlaktice.

Došaplje: Mora biti suvo i dobro pokretno. Posmatrano od napred to je vertikalno produženje podlaktice. Posmatrano sa strane produžava se blago koso napred.

Šape: Ovalne (zečije) sa dobro zatvorenim i zaobljenim prstima. Robusni nokti su lučasti i dobro pigmentisani. Jastučići jedri i tamne boje.

Zadnje noge: Uravnotežene i proporcionalne u odnosu na celokupni izgled psa. Vertikalne su posmatrano sa strane ili od napred.

Butina: Duga, široka, dobro mišićava. Zadnja ivica blago konveksna. Dužina je više od 30% visine grebena, a širina prevazilazi 75% sopstvene dužine. Ugao kuka varira između 100 i 105 stepeni.

Potkolenica: Suvi mišići sa snažnim kostima. Potkolenični žljeb je dobro izražen. Dužina potkolenice je približno 1/3 visine grebena. Prema horizontali zaklapa ugao oko 55 stepeni.

Koleno: Leži na vertikalnoj ravni noge i nije okrenuto niti unutra niti napolje. Koleni ugao je 130-135 stepeni.

Skočni zglob: Postrane površine skočnog zgloba moraju biti široke. Rastojanje od vrha pete do zemlje ne srne biti manje od 25% visine grebena. Ugao skočnog zgloba je 140-145 stepeni.

Došaplje: Efektna dužina je oko 15% visine grebena,mereno pak od vrha pete ima jednaku dužinu kao skočni zglob. Mora stajati vertikalno. Eventualni zaperci moraju se odstraniti.

Šape: Kao prednje sa kojima imaju iste osobine.

Kretanje: Dug i slobodan korak. Pravi, dugi, izdašan kas je prvenstveno kretanje. Zahvaljujući građi tela pas može lako da pređe u normalni galop, vrstu kretanja koju može dugo da "drži".

Koža: Dobro prileže uz telo, svuda mora biti tanka, naročito na ušima i prednjim noga ma. Vrat bez podgušnjaka i glava bez nabora. Sluzokože i treći očni kapak mora biti crni.

Dlaka: Veoma raskošna, veoma duga i različita na pojedinim delovima tela. Po građi je kostretasta (kozja) naročito na prednjoj polovini tela. Od polovine grudi na dole i na svim nogama naginje ka pravljenju čuperaka (čupa) ili je u odnosu na starost psa gotovo sva u čupama. Ove čupe moraju biti usađene na leđnoj liniji i padaju preko strana tela. Dlaka na glavi je manje oštra i prekriva oči. Na nogama mora biti svuda normalno (ravnomerno) razdeljena i čini meke čupe koje su opuštene ka zemlji. Na prednjim nogama dlaka pravi duguljaste stubovima slične čupe, bez resa. Podlaka je kratka i gusta, koža ne može lako da se vidi. Na dodir dlaka mora biti masna.

Boja: Ravnomerno siva ili sa flekama u svim mogućim finim sivim nijansama između jedne svetio sive preko tamno sive do crne. Dozvoljeno je rđasto ili crvenkasto šatiranje. Dozvoljena je jednobojna crna boja dlake ako je crna zaista "duboko" crna (crna smola). Nije dozvoljena jednobojna bela boja dlake. Tolerišu se bele fleke ako njihova površina ne prelazi 1/5 ukupne površine.

Veličina: Idealna visina grebena za mužjaka je 60 cm sa tolerancijom od 2 cm na gore ili na dole. Za ženke je 56 cm, takođe sa tolerancijom od ±2 cm.

Masa: Mužjaci 32-38 kg, ženke 26-32 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti. Ovo važi i za pse sa malom glavom i za one koji stalno ravanišu.

Teške greške:

- Divergentne ili konvergentne profilne linije lobanje i njuške.
- Izražen ili izopačen predgriz.
- Obostrana razrokost.
- Delimična deprigmentacija nosne pečurke.
- Veličina preko ili ispod standardom utvrđenih mera, uračunavajući i toleranciju.
- Rep u obliku poštanske trube.

Diskvalifikacione mane:

- Nosna pečurka potpuno depigmentisana.
- Nosnik ovnujski ili konkavan.
- Obostrano potpuni nedostatak pigmenta na očnim kapcima.
- Raznobojnost očiju (posebno kada je samo jednostrano)
- Podgriz
- Bezrepost, kitnjast rep na leđima nošen.
- Bela boja dlake više od 1/5 ukupne površine.
- Potpuna depigmentacija ivice usana.


N.B.Mužjaci moraju imati dva u potpunosti razvijena testisa spuštena u skrotum.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Bergamski pastirski pas
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dogs rule. :: Rase pasa :: FCI I-
Forum(o)Bir: